ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ RAFTING ATHLETIC CENTER

Παρακαλώ περιμένετε...

CANOE – KAYAK

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ CANOE – KAYAK

CANOE – KAYAK
αποδράστε ελεύθερα

Σχετικα με το CANOE – KAYAK

Αρχικά το Κάνοε το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια από όπου προκύπτει και η ονομασία Καναδικό Κάνοε. Έφτιαχναν τα κανό από ελαφρύ ξύλινο σκελετό, που τον έντυναν με φλοιούς δένδρων και τα στεγανοποιούσαν με ρετσίνι.
Τα Καγιάκ τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας τα οποία αρχικά ήταν από δέρματα. Η χρήση των σκαφών και στις δύο περιπτώσεις σκοπό είχε τη μετακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής .Τα κανό ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατασκευαστών τους και στη νομαδική τους ζωή. Συνήθως χωρούσαν έναν ή δύο κωπηλάτες και κάποιο φορτίο. Ήταν μάλιστα τόσο ελαφριά, ώστε ο κωπηλάτης μπορούσε να μεταφέρει πάνω στο κεφάλι του το κανό του αρκετά χιλιόμετρα, όταν οι συνθήκες τον ανάγκαζαν να βγει από το νερό.
Το Κανόε- Καγιάκ είναι ένα άθλημα με μικρή ιστορία στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας το άθλημα σε βάθος, παρατηρούμε πως τα κάνοε και τα καγιάκ σήμερα κατασκευάζονται από κυρίως φάιμπερ γκλας και υψηλής ποιότητας πλαστικό ,ενός η δυο ατόμων.
Τα καγιάκ είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανόε, με μυτερή πλώρη και πρύμνη και συνήθως με ένα μόνο άνοιγμα. Εκεί κάθεται ο κωπηλάτης που χρησιμοποιεί διπλό μονοκόμματο κουπί, με τα πόδια απλωμένα και χωμένα στο μπροστινό μέρος. Έτσι, το κορμί του από τη μέση και πάνω φαίνεται να αποτελεί προέκταση του σκάφους. Το κανό είναι αυτό που έχει μόνο ένα κουπί (από τη μια μεριά δηλαδή) και ο αθλητής κωπηλατεί γονατιστός. Το καγιάκ έχει μεγαλύτερο διπλό κουπί (και από τις δύο πλευρές ) και ο αθλητής κωπηλατεί καθιστός . Ο κωπηλάτης φορά ένα αδιάβροχο κάλυμμα – spray skirt- γύρω από τη μέση του το οποίο στερεώνεται στο καγιάκ, καλύπτοντας το άνοιγμα και εμποδίζοντας τα νερά να μπουν στο σκάφος . Μέσα σε ένα κανό καγιάκ, μερικά μόλις εκατοστά πάνω από το νερό, βρισκόμαστε στο ιδανικό σημείο για να απολαύσουμε το ποτάμι και την φύση, να ξεφύγουμε εντελώς από την καθημερινότητα και να χαλαρώσουμε εντελώς. Το καγιάκ μας χαρίζει μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.


Το ραντεβού μας είναι στο ξενοδοχείο Ταξιάρχες στην Αρίστη έδρα της εταιρείας μας όπου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας θα πάρετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός του κανό , που αποτελείται από ολόσωμη ισοθερμική στολή, αντιανεμικό, σωσίβιο, κράνος , καλτσάκια από νεοπρέν, ειδικά παπούτσια νεοπρεν, spray skirt(ποδιά γύρω από την μέση) και γάντια νεοπρεν όταν χρειάζεται , αυτά αποτελούν ουσιαστικά την προσωπική σας ασφάλεια .Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μας έχουν θέρμανση , κλιματισμό, αποδυτήρια με ντουλάπες και ντους , ενώ στον ίδιο χώρο δεν «αλλάζουν» άνδρες και γυναίκες υπάρχουν ξεχωριστά αποδυτήρια. Θα σας πρότεινα να έχετε μία πετσέτα μαζί σας για να σκουπιστείτε, να κάνετε το μπάνιο σας αν θέλετε και να ντυθείτε ωστόσο εάν δεν φέρετε πετσέτα μην ανησυχείτε έχουμε να σας δώσουμε μέχρι και σαμπουάν. Ένα δεύτερο εσώρουχο η μαγιό είναι το μοναδικό που πρέπει να έχουν όλοι οι συμμετέχοντες μαζί τους.

Υπάρχουν ντουλάπες να αφήσετε τα ρούχα σας και χρηματοκιβώτια να αφήσετε τα πολύτιμα σας αντικείμενα.

Τα λεωφορεία μας αναλαμβάνουν να μας πάνε στην αφετηρία της διαδρομής οπού ο οδηγός μας θα μας κάνει ένα σύντομο μάθημα και ξεκινάμε .

Καθόμαστε αναπαυτικά. Η μέση μας πρέπει να ακουμπά στο κάθισμα, αν υπάρχει, και τα γόνατα να είναι λυγισμένα σε άνετη θέση. Αν τα πόδια είναι πολύ τεντωμένα, το αποτέλεσμα είναι να κουραστεί η μέση μας. Αν πάλι είναι πολύ λυγισμένα, το κουπί θα χτυπά πάνω στα γόνατα.

Το κανό καγιάκ είναι δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα χωρίς επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα είναι διασκευαστικό και αναπτύσσει την κοινωνικότητα λόγω της ομαδικής τους φύσης. "Τουμπάρει" όμως εύκολα .Ο κωπηλάτης σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές: μπορεί να κάνει μια περιστροφή μέσα στο νερό (eskimo roll), χρησιμοποιώντας τους γοφούς και το κουπί και να ξαναβγεί στην επιφάνεια, ή να βγει από το καγιάκ, να το γυρίσει στην κανονική του θέση, να το αδειάσει από τα νερά και να ξαναμπεί σε αυτό. Σε περίπτωση ανατροπής οι κωπηλάτες πρέπει να είναι έτοιμοι να βγουν από το νερό, να ανακτήσουν τον έλεγχο του κανό και να ανέβουν εκ νέου σε αυτό μέσα από το νερό.

Αν θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις για τα προγράμματα μας μην διστάσετε να μας πάρετε τηλέφωνο ή επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας δώσουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και κατευθύνσεις.

ΒΑΘΜΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ

Έχει επικρατήσει διεθνώς ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης με βαθμούς από το 1 έως το 6.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ
(1) Εύκολο Το νερό κινείται γρήγορα με μικρές αναταράξεις και κύματα. Λίγα εμφανή εμπόδια που αποφεύγονται εύκολα με λίγη εκπαίδευση. Ελάχιστος κίνδυνος για τους κολυμβητές. Μπορεί να τα καταφέρει κανείς και μόνος του.
(2) Για αρχάριους Απλές δίνες με φανερά περάσματα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες μανούβρες, αλλά τα βράχια και τα κύματα αποφεύγονται εύκολα. Μέτρια τα πράγματα. Κανονικά περάσματα ποταμών, μικρές δίνες, χαμηλή ταχύτητα, εύκολα εμπόδια και πολλά eddies (ήσυχα σημεία για στάση και ξεκούραση). Προτείνεται στους πρωτάρηδες αθλητικούς τύπους.
(3) Μέτριας δυσκολίας Δίνες με μέτρια και ευμετάβλητα κύματα που μπορούν να τουμπάρουν ένα ανοιχτό κανό. Η αποφυγή τους δύσκολη. Απαιτούνται: περίπλοκες μανούβρες σε γρήγορα ρεύματα, καλός έλεγχος της βάρκας σε στενά περάσματα. Αυτό μάλιστα. Σχετικά δύσκολο, μεγαλύτερα κύματα και πιο αυξημένη ταχύτητα, στενότερα περάσματα, περισσότερες δίνες, stoppers (κρυμμένα σημεία που «κολλάνε» τη βάρκα και απαιτούν γρήγορες και δυνατές κουπιές) και λιγότερα eddies. Συνιστάται σε νέα, πιο δραστήρια άτομα με καλή φυσική κατάσταση, έστω κι αν είναι πρωτάρηδες.
(4) Για προχωρημένους Μεγάλες, δυνατές αλλά προβλέψιμες δίνες απαιτούν ακριβείς χειρισμούς σε ταραγμένα νερά. Επικίνδυνα σημεία: μικρές πτώσεις , ρουφήχτρες κ.ά. υπάρχουν ανάλογα με το ποτάμι . Απαιτείται γνώση ειδικών χειρισμών της βάρκας. Η αδρεναλίνη αρχίζει πραγματικά να ανεβαίνει. Αρκετά δύσκολη «πίστα» με διαδρομές που απαιτούν συνεχή επιθεώρηση, κρυμμένα εμπόδια, περισσότερο κουραστική με λιγότερα eddies. Προτείνεται σε άτομα που έχουν κάνει κάμποσες φορές rafting και έχουν αντοχές και -το κυριότερο- εδώ δεν παίζουμε και δεν ρίχνουμε τους γκρινιάρηδες της παρέας στο ποτάμι.
(5) Για έμπειρους Μεγάλες παρατεταμένες ή πολύ δυνατές δίνες με εμπόδια που ενδέχεται να βάλουν τον κωπηλάτη σε κίνδυνο. Απότομες πτώσεις από μικρό ύψος, δύσκολες, περίπλοκες διαδρομές και εμπόδια που είναι αδύνατον να αποφευχθούν.
Μεγάλες παρατεταμένες δίνες μπορεί να καταπονήσουν άτομα χωρίς πολύ καλή φυσική κατάσταση. Απαιτείται συνεχής παρατήρηση μπροστά, που μπορεί να είναι δύσκολη.
Μην το επιχειρήσετε αν δεν έχετε παρακολουθήσει σοβαρά μαθήματα rafting και δεν είστε αρκετά έμπειροι. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει δύσκολες διαδρομές με μεγάλη ταχύτητα νερού και καταρράκτες. Απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός, καλή εκπαίδευση και εμπειρία σε διαδικασίες διάσωσης.
(6) Για εξαιρετικά έμπειρους Συχνά αυτές οι διαδρομές είναι απρόβλεπτες και εξαντλούν τα όρια επικινδυνότητας με τη δυσκολία και τα εμπόδιά τους. Τα λάθη εδώ μπορεί να αποβούν μοιραία, καθώς η διάσωση ίσως να είναι δύσκολη. Μόνο για ομάδες πολύ έμπειρων, έπειτα από έλεγχο και με όλες τις προφυλάξεις.

Επίσης αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πιο συστηματικά με το κανό καγιάκ και ενδιαφέρεται για δυσκολότερες έως και extreme διαδρομές , μπορεί να παρακολουθήσει μια από τις σχολές που διοργανώνει η εταιρεία μας. Οι σχολές αυτές γίνονται σε 6 μαθήματα των 5-6 ωρών σε 3 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα η σε μια εβδομάδα συνεχόμενα και περιλαμβάνουν μια ακολουθία πρακτικής και θεωρητικής κατάρτισης. Στην τιμή περιλαμβάνεται εκτός από την εκπαίδευση τις μετακινήσεις και ο βασικός εξοπλισμός (βάρκα, κράνη, σωσίβια, κουπιά). Τα μαθήματα γίνονται όλο το χρόνο με ελάχιστη συμμετοχή τα 4 άτομα.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΤΑΜΙ

Μπορείτε να επιλέξετε το ποτάμι που θέλετε να ακολουθήσετε ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας.

Ποταμός Βοιδομάτης-Χαράδρα Βίκου

Βοιδομάτης-Χαράδρα Βίκου

(2 βαθμός)
Κατάβαση στο καθαρότερο και ομορφότερο ποτάμι της Ευρώπης. Μαγευτική διαδρομή με βαθμούς δυσκολίας 2ου-3ου, διασχίζουμε το καταπράσινο φαραάγγι του Βίκου με αποκορύφωμα την κατάβαση του καταρράχτη στο πέτρνιο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Αρχή στην γέφυρα της Αρίστης και τέλος στην Κλειδωνιά.

Ποταμός Αώος (Βοβούσα - Βρυσοχώρι - Κόνιτσα - Μπουραζάνι)

Αώος (Βοβούσα - Βρυσοχώρι - Κόνιτσα - Μπουραζάνι)

(2, 3, 4, 5 βαθμός)
Καλή προετοιμασία για μια κατάβαση με συνεχή περάσματα στο πιο απαιτητικό ποτάμι της Ελλάδας. Αρχή, το πέτρινο γεφύρι της Βοβούσας και τέλος το όμορφο γεφύρι της Κόνιτσας. Το συγκεκριμένο κομμάτι του Αώου ποταμού περνά ανάμεσα από το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (Σμόλικας 2,637μ) και την Οροσειρά της Τύμφης (Γκαμήλα 2,497μ).

Ποταμός 'Αραχθος - Καλαρρύτικος

'Αραχθος - Καλαρρύτικος

(2,3,4 βαθμός)
(χαράδρα Αράχθου - φαράγγι Αράχθου - κάτω Άραχθος) Καταπληκτικές διαδρομές σε όλο το μήκος του Άραχθου με εναλλαγές στα τοπία και στις δυσκολίες του ποταμού. Περάσματα 2ου, 3ου και 4ου βαθμού δυσκολίας μέσα από κοιλάδες και φαράγγια με σπηλιές και μικρούς καταρράκτες.

Ποταμός Αχέροντας (Σεριζιανά - Γλυκή)

Αχέροντας (Σεριζιανά - Γλυκή)

(2 βαθμός)
Καταπληκτική διαδρομή στις "Πύλες του Άδη" με εναλλαγές στα τοπία και στις δυσκολίες του ποταμού. Περάσματα 3ου και 4ου βαθμού δυσκολίας μέσα από το στενό φαράγγι του Αχέροντα.